Asbest: wat zijn de risico's

Asbest dak golfplaten. De risico's van asbest.

Zit er asbest in je huis?

Advies op maat Ontdek in een aantal vragen of er misschien asbest in je huis zit en wat je dan moet doen of laten.
Asbest werd tot 1994 veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert. Maar het heeft ook een groot nadeel: asbestvezels zijn gevaarlijk als je ze inademt. Wat zijn de risico’s van asbest en hoe herken je het?

Asbest is onder andere verwerkt in golfplaten (op schuurtjes of een aanbouw), afvoerbuizen en schoorstenen. Maar het kan ook in ander materiaal zitten, zoals plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil en de kit van kozijnen. Of in losse spullen, zoals oude warmhoudplaatjes en bloembakken. Zolang asbest goed in ander materiaal vastzit, is er niet veel aan de hand en kun je het rustig laten zitten. Maar als je erin gaat breken, boren of zagen, komen er kankerverwekkende vezels vrij. Vooral in huis is dat onwenselijk: het asbest kan daar lang aanwezig blijven waardoor het risico op inademen groot is.

Asbestdaken raken door weer en wind beschadigd, waardoor er kankerverwekkende vezels in de lucht en grond terechtkomen.

Uitgebreide uitleg

Meer weten Wil je meer weten over de risico's van asbest? Lees verder op de site van Milieu Centraal Asbest: wat zijn de risico's

Asbest en risico voor gezondheid

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Als je ze inademt, kunnen ze na lange tijd kanker in je longen, longvlies of buikvlies veroorzaken. In de buitenlucht zitten kleine hoeveelheden asbestvezels: je ademt dus elke dag een klein beetje asbest in. Het risico op kanker hangt af van de totale hoeveelheid asbest die je tijdens je leven inademt. De Gezondheidsraad schatte in 2010 dat in Nederland jaarlijks zo'n 1.300 mensen overlijden aan een ziekte door asbest.

Vooral mensen die door hun werk veel en langdurig met asbest hebben gewerkt en die veel asbestvezels hebben ingeademd, lopen een risico op asbestkanker. Voor de meeste mensen is het risico gelukkig heel klein. Je hoeft je daarom niet meteen zorgen te maken wanneer je ooit een keer in aanraking bent gekomen met asbest.

Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn met asbest en jezelf en anderen niet onnodig aan asbest bloot te stellen. Wees vooral voorzichtig met asbest in huis, omdat de vezels daar lang kunnen blijven hangen en telkens opwaaien als je rondloopt, stoft of het raam openzet. In Asbest en risico's voor de gezondheid van het RIVM (pdf) zie je hoe klein of groot jouw risico is.

Let op! Wees voorzichtig met asbest in huis: vezels kunnen daar lang blijven hangen. Ze waaien op als je rondloopt, stoft of een raam openzet.