Week van de Asbestvrije Schuur

Alles wat je nodig hebt om mee te doen

Toolkit In onze toolkit vind je alle benodigdheden die je op weg helpen bij het organiseren van een Week van de Asbestvrije Schuur in jouw gemeente. Ga naar toolkit
Een groene en gezonde wijk is asbestvrij. Als gemeente draag je hieraan bij door samen met inwoners asbest op schuurtjes aan te pakken. Tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur krijgen dakeigenaren alle tools om veilig en voordelig asbest schuurdaken te vernieuwen. Zo zet je als gemeente een grote stap van risicovolle daken naar een gezonde leefomgeving.

Asbest is een veelgebruikt materiaal in daken van schuurtjes en garages die gebouwd zijn voor 1994. Na 30 jaar is de kans op verwering groot. Weer en wind zorgen er dan voor dat asbestvezels vrijkomen uit de daken. Deze schadelijke vezels komen in de lucht en grond terecht. Steeds meer woningeigenaren kiezen voor een gezond dak en verwijderen hun asbest dak.

Graag samen aan de slag

De bereidheid om mee te doen aan een gezamenlijke opruimactie van kleine asbestdaken is groot. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal onder eigenaren van woningen gebouwd voor 1994. Bijna 4 op de 5 respondenten geeft aan dat het helpt als gezamenlijk vervangen goedkoper is en asbestafval in de buurt ingezameld wordt.

Veilig en voordeliger vervangen asbest schuurdak

Milieu Centraal vraagt met een landelijke campagne aandacht voor de Asbestvrije Schuur. De campagne loopt t/m 15 oktober 2023. In deze periode helpen we consumenten om zelf veilig en voordelig hun asbest schuurdak te vervangen voor een gezond dak. Dakeigenaren kunnen gebruik maken van het stappenplan, een korting ontvangen en voor al hun vragen terecht bij de Asbest Helpdesk.

Meedoen als gemeente loont!

  • Versnelt de sanering van particuliere asbestdaken kleiner dan 35 m²

  • Gezamenlijk saneren is voor inwoners veiliger en voordeliger

  • Aandacht voor het belang van een gezonde leefomgeving

  • Gemakkelijk een eigen campagne opzetten met de gratis toolkit

  • Landelijke aandacht door Asbestvrije Schuur campagne van Milieu Centraal

  • Goed voor het imago van de gemeente en binding met inwoners

Bepaal zelf de inzet

Toolkit voor gemeenten

De Week van de Asbestvrije Schuur is een gezamenlijke aanpak die zich inmiddels in meerdere gemeenten heeft bewezen. In Nieuwegein vervingen inwoners samen met de gemeente 20% van alle nog asbesthoudende particuliere schuurdaken. De collectieve aanpak werkt het beste, maar als gemeente kun je zelf bepalen hoe je dit organiseert. Dat kan door inzet van alleen communicatie, maar ook door het compleet faciliteren van bewoners.

Als gemeente kun je zelf een eigen Week van de Asbestvrije Schuur opzetten. In de tookit vind je de tools om de week als gemeente goed en veilig te organiseren. In de handleiding campagne toolkit (pdf) lees je meer over hoe je de middelen kunt aanpassen en inzetten.